Opgelet: valse Febelfin e-mails in omloop! Wat te doen?

17/05/2018

Er zijn valse e-mails in omloop die in naam van Febelfin worden verstuurd. Daarin wordt gevraagd op een link te klikken zodat u een nieuwe betaalkaart kunt aanvragen. Dit bericht wordt echter niet door uw bank of Febelfin verspreid en is een phishingbericht.

Wat is phishing?

Via phishing proberen fraudeurs uw persoonlijke gegevens en bancaire codes te achterhalen. Om uw vertrouwen te winnen, doen ze zich voor als uw bank of een andere officiële instelling. 

In die e-mail staat een link die leidt naar een valse website. Daar moet het slachtoffer zijn bancaire codes ingeven. Dat kunnen de codes of paswoorden zijn waarmee hij aanmeldt om te internetbankieren en zijn betalingen te ondertekenen, maar ook de cijferreeks die bij internetbankieren door zijn kaartlezer wordt gegenereerd of de pincode van zijn bankkaart.

Met deze codes kunnen fraudeurs inloggen op de echte internetbanking website van de bank en zo frauduleuze betalingen invoeren en ondertekenen.

Hoe ziet zo een phishing e-mail eruit?

Belangrijk om weten!

Febelfin of uw bank zal u nooit vragen om gegevens door te geven via e-mail, sms, pop-up of telefoon. Ga dus zeker nooit in op dergelijke vragen.

Wat kunt u doen?

De voornaamste tip eerst: deel uw bancaire codes nooit en stuur uw bankkaarten nooit op.

Ook volgende richtlijnen zorgen ervoor dat u niet in de val loopt:

  • Ga niet in op de vraag uit de e-mail. Dit geldt voor zowel het klikken op een link, het doorgeven van persoonlijke informatie als het opsturen van uw bankkaart.

  • Verwijder de e-mail onmiddellijk.

  • Klik nooit door op de link. Die kan malware bevatten en uw pc infecteren. Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software. Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op uw computer te installeren.

  • U kunt de phishingmail doorsturen naar phishing@febelfin.be en verdacht@safeonweb.be

Nog een tip

De laatste weken krijgt u waarschijnlijk tal van e-mails waarin bedrijven u vragen om hun nieuwe privacyreglement goed te keuren. Bedrijven doen dat om in regel te zijn met de nieuwe privacywetgeving die op 25 mei 2018 van kracht gaat, maar er circuleren ook phishingmails waarin cybercriminelen uit zijn op je gegevens. Houd dus bovenstaande tips in het achterhoofd en klik niet te snel!

Meer informatie

Alle informatie over phishing en malware kunt u vinden op www.safeinternetbanking.be

Meer over: