Lexicon

Browser

Een browser is een programma waarmee u op het internet kunt surfen. De meest gebruikte browsers op de markt zijn Internet Explorer (van Microsoft), Firefox (van Mozilla) en Chrome (van Google).

Extended validation

De naam “extended validation” wijst op een beveiligingscertificaat. Websites rond e-commerce of internetbankieren die een dergelijk certificaat hebben, zijn te herkennen aan de adresbalk die groen kleurt en zo aangeeft dat de site betrouwbaar en goed beveiligd is.

Firewall

Een firewall is een systeem (software of apparatuur) dat ongewenst verkeer van en naar uw computer of uw netwerk blokkeert. Een firewall scant alle internetinformatie en houdt gegevens die niet beantwoorden aan de nodige veiligheidscriteria tegen.

Hacker

Een hacker is iemand die inbreekt in computersystemen.

Kaartlezer

Via een kaartlezer kunt u aan internetbankieren doen. U dient uw bankkaart in het toestel te glijden en uw pincode in te typen. Hiermee opent u via internet een sessie internetbankieren.

Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige en/of schadelijke software.

Money mules

Muilezels of money mules zijn personen die dienst doen als tussenpersonen voor criminele organisaties en personen. Via een e-mailbericht kunt u de vraag krijgen uw bankrekeningnummer door te geven of een internationale verrichting uit te voeren, in ruil voor een groot geldbedrag. Vaak worden deze berichten vermomd als jobadvertenties: u voert verrichtingen uit voor iemand anders en wordt hiervoor “eerlijk” betaald. Concreet wordt er geld gestort op uw rekening, waarna u dit bedrag via een geldtransactiebedrijf moet doorsturen naar het buitenland. Indien u hieraan meewerkt, maakt u zich echter zelf schuldig aan het illegaal overmaken van crimineel geld.

Peer-to-peer overdrachtsysteem

Een peer-to-peer overdrachtsysteem is een systeem waarbij elke gebruiker dezelfde mogelijkheden heeft (de naam is afkomstig van het Engelse woord “peer”, wat “gelijke” betekent) en waarbij die op elk ogenblik een communicatiesessie met een andere gebruiker kan opstarten. Een voorbeeld is een site waarbij bestanden zoals muziek of films kunnen uitgewisseld worden. 

Phishing

Phishing bestaat erin dat u e-mailberichten, pop-upberichten (of telefoonoproepen) krijgt die op het eerste gezicht afkomstig zijn van uw bank.  U krijgt te horen dat u uw persoonlijke gegevens moet doorgeven, aanvullen of controleren omwille van “veiligheidsredenen”, “controle van de bestanden”, “verlies van gegevens” …      
Vanuit het e-mailbericht of pop-upbericht wordt u vaak doorverwezen naar een website die er heel authentiek uitziet en erg lijkt op de website van uw bank. Daar dient u informatie door te geven over uw rekeningen, kredietkaarten en codes.  Ook kan het gebeuren dat men u vraagt rechtstreeks uw gegevens door te mailen.

Pop-up

Een pop-up is een venster dat plotseling (en vaak ongevraagd) op een internetsite verschijnt. Dat kan gebeuren als reactie op een muisklik van de gebruiker, wanneer een internetpagina wordt geladen of verlaten of wanneer een nieuwe e-mail wordt ontvangen.

Shareware

Shareware is een vorm van software die zonder of met weinig restricties verspreid mag worden. Bij herhaaldelijk gebruik dient echter een vastgelegd bedrag betaald te worden. In de gratis versies is vaak een deel van de functionaliteiten uitgeschakeld zodat de gebruiker bijvoorbeeld zijn werk niet kan opslaan.

Spam

Spam wordt gebruikt om ongewenste e-mail aan te duiden. Spamberichten bevatten vaak commerciële boodschappen (gokwedstrijden, deelname aan loterijen, verkoop van producten,…). De verzender van de berichten maakt zich meestal niet bekend en de inhoud is vaak illegaal, bedrieglijk en/of schadelijk.

Spyware

Spyware is een soort software die zich ongevraagd en onopgemerkt op uw computer installeert. Zij zit vaak verstopt in gratis software of shareware die u van het internet downloadt (bijvoorbeeld een multimediaprogramma of een peer-to-peer overdrachtsysteem).     
Terwijl u op het internet surft, scant spyware de bestanden op uw vaste schijf, installeert het andere spyware, wijzigt het uw internetstartpagina ... Door al uw handelingen, transacties en bestanden te scannen, kan het uw vertrouwelijke gegevens lezen en ze doorsturen naar fraudeurs. Die gebruiken uw gegevens dan om u ongevraagde reclame (spam) toe te sturen, ze door te verkopen aan anderen of om (betaal)transacties in uw naam uit te voeren.

Token

Een token is een reeks cijfers of karakters die 'niet te verzinnen' is. Een token kan gebruikt worden als veiligheidsmodule van een systeem voor internetbankieren. Elke keer als u zich wilt aanmelden voor een sessie internetbankieren of als u uw transacties wilt bevestigen (via een elektronische handtekening) wordt via een token een nieuwe code gegenereerd. Door het ingeven van deze code op de site van uw bank, opent u een  sessie internetbankieren of kan u uw transacties doorvoeren. Een token vereist niet dat uw bankkaart dient ingevoerd te worden.