Laat je niet gebruiken als geldezel

28 november 2017

Febelfin waarschuwt voor ronselpraktijken om geld wit te wassen voor criminelen

Vandaag lanceert Europol, de Europese politieorganisatie, haar jaarlijkse Money Muling Action. De komende vier dagen brengt ze, samen met o.a. de Europese bankfederatie, de praktijk rond geldezels onder de aandacht. Febelfin schaart zich achter het initiatief. Ook in België laten mensen zich vangen om als geldezel te fungeren en illegaal geld te verhandelen voor fraudeurs. De belangrijkste tip om niet in de val te trappen: leen nooit je rekening of bankkaart uit aan anderen.

Wat zijn geldezels?

Via een geldezel laten fraudeurs hun illegaal geld witwassen en doorsluizen naar andere landen.

Concreet leent een geldezel zijn bankkaart uit aan criminelen of schrijft hij voor hen geld over naar andere rekeningen, vaak in het buitenland.

Momenteel ronselen de fraudeurs hun slachtoffers in België vaak via sociale media. Ze doen zich voor als jongeren die al heel wat bereikt hebben en delen foto’s van hun rijkdom. Op die manier treden ze in contact met hun slachtoffers, vaak ook jongeren. Ze overhalen deze jongeren om een rekening te openen bij een bank en hun bankkaart door te geven aan de fraudeurs in ruil voor een financiële vergoeding.

Ook komt het voor dat een geldezelbericht vermomd is als een, op het eerste gezicht legitieme, vacature. Daarbij kan je snel en makkelijk geld verdienen, meestal van thuis uit, door geld over te schrijven vanop je eigen rekening naar andere rekeningen. Ervaring of opleidingen zijn meestal niet vereist.

Fraudeurs richten hun pijlen meestal op jongeren die graag een centje bijverdienen of personen die zich in een precaire financiële situatie bevinden. Ze contacteren hun slachtoffers via verschillende kanalen: e-mail, telefoon, sociale media, …

Hoe kan je je wapenen?

De belangrijkste tips zijn:

  • Leen nooit je rekening uit aan derden. Je dient enkel voor jezelf transacties uit te voeren vanop je eigen rekening, nooit in opdracht van anderen.
  • Geef nooit je bankkaart aan anderen, noch je pincode of codes om te internetbankieren.

Daarnaast helpen ook volgende tips:

  • Krijg je een verdacht bericht? Beantwoord het niet en klik niet op links in de tekst.
  • Wees op je hoede voor phishing e-mails. Reageer niet op zogezegde e-mails van banken waarin je bijvoorbeeld wordt gevraagd om je rekening te verifiëren. Nadien moet je je bankcodes doorgeven. Op die manier kan je rekening gebruikt worden om geld door te sluizen.
  • Controleer of het bedrijf dat je een job aanbiedt echt bestaat. Soms kopiëren fraudeurs de website van een legitiem bedrijf om hun oplichterij echt te laten lijken.

Wat gebeurt er met een geldezel?

Een geldezel is er zich vaak niet van bewust dat hij zelf criminele feiten aan het plegen is en dus strafbaar is. Een geldezel is namelijk een belangrijke tussenschakel voor criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel en internetoplichterij.

Je kan strafrechtelijk vervolgd worden, zowel via een geldboete als een celstraf. Ook kan je bankrekening mogelijks opgezegd worden. 

Het is dan ook belangrijk je bewust te zijn van de gevaren. Denk je dat jij in de val getrapt bent van een fraudeur? Contacteer dan zo snel mogelijk je bank en de politie.

Meer informatie

Meer informatie over geldezels is terug te vinden op www.safeinternetbanking.be.

Het campagnemateriaal van Europol is hier te bekijken.

Met vragen kunt u terecht bij Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, via ons centrale persnummer 02 507 68 31 of via press@febelfin.be

Meer over: