Inspecteur Decaluwé vist privégegevens via online wedstrijd

27/05/2013

Met een onthutsende opbrengst van 20 kredietkaartnummers mét CVC code, 18 Facebook paswoorden en heel wat erg persoonlijke gegevens, sluit Radio 2 een gewaagd experiment over online privacy af. De nood aan sensibilisering en informatie over veiligheid op het internet blijkt nooit zo hoog. Vanuit die conclusie opent Inspecteur Decaluwé van maandag 3 tot vrijdag 7 juni zijn jaarlijkse Grootste Helpdesk onder het motto ‘Iedereen veilig online’.

Op 13 mei verscheen op verschillende VRT websites een wedstrijdbanner met de titel ‘Zin in zon in september?’ Via een online wedstrijdformulier op de Radio 2 website maakten deelnemers kans om een all-in vakantie voor 2 personen naar Mallorca te winnen. Een standaard wedstrijdprincipe, zou je zeggen, op de vragen na… Onder het mom zo goed mogelijk voorbereid te willen zijn, peuterde onder andere de naam en contactgegevens van de huisarts los, informatie over de werkgever, kinderen, huisdieren, de bh-maat, Facebook gebruikersnaam en paswoord… en ook de kredietkaartgegevens.

De vangst

Hoewel er heel wat verontruste mails binnenkwamen van luisteraars die onraad roken en Radio 2 wilden verwittigen, liet het merendeel van de deelnemers zich toch verleiden om een of meerdere al te persoonlijke details prijs te geven. De actie heeft twee weken gelopen en haalde 304 inschrijvingen. Ruwweg trapten dus 6% van de deelnemers in de val.

Hein Decaluwé, presentator ‘Inspecteur Decaluwé’, Radio 2: “Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest om met dit experiment onze luisteraars zomaar in de luren te leggen. De gegevens zijn intussen vernietigd, maar het besef is onuitwisbaar: we moeten internetgebruikers leren om nog beter na te denken voor ze zich laten kennen online.”

Uiteraard werden alle deelnames volstrekt veilig en discreet behandeld en is elk spoor ervan gewist. Intussen is het experiment stopgezet en de banner vervangen door eentje die leidt naar de volledige uitleg. Ook de deelnemers zijn op de hoogte gebracht van het opzet en gerustgesteld over de veiligheid van hun gegevens. Bovendien zou Radio 2 niet Radio 2 zijn als ze deze wedstrijd helemaal zouden vervalsen. De prijs is dus echt en wordt ook volgens de normale procedures uitgereikt. Er is dus een winnaar, maar er waren ook  heel wat potentiële verliezers.

De prijs van de prijs

6 procent, een verhouding waar criminelen op het internet met plezier munt uit slaan. Dat is ook al langer bekend bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie, die het meldpunt  ‘E-Cops’ beheert voor verdachte praktijken op het internet.

Luc Beirens, hoofdinspecteur Computer Crime Unit : “Dit experiment toont aan wat wij het afgelopen jaar ook hebben vastgesteld: het zogeheten ‘phishing’ via bankgegevens is veel groter geworden dan trojaanse paarden en virussen op computers. En ook veel gevaarlijker, want het werkt op het vertrouwen dat mensen hebben in hun bank, hun internetprovider, en blijkbaar ook hun radio.”

Ook bij de Febelfin, de beroepsvereniging van de financiële sector, wekt de oogst van Radio 2 geen verbazing.

Pamela Renders, woordvoerster Febelfin: “Fraudeurs winnen het vertrouwen van hun doelwitten en proberen hen persoonlijke gegevens en codes voor internetbankieren te ontfutselen via phishingmails en zelfs telefonische contacten. In het eerste trimester van dit jaar registreerden we net geen 4 fraudegevallen per miljoen sessies pc-bankieren. Het is dan ook belangrijk dat je nooit ingaat op mails of telefoontjes waarin om persoonlijke gegevens en codes voor internetbankieren, zoals bijvoorbeeld die op het scherm van je kaartlezer, wordt gevraagd!”

Iedereen veilig online

Online veiligheid wordt het thema van een hele week Inspecteur Decaluwé. Van eenvoudige tips om je privacy te beschermen tot uitgebreide besprekingen van hard- en software die je daarbij kunnen helpen. Tijdens De Grootste Helpdesk van Vlaanderen kunnen luisteraars ook zelf via telefoon of mail terecht in het callcenter met hun eigen vragen en ervaringen.

Meer info op www.radio2.be.

Meer over: