Elektronische betalingen loodsen je veiliger door het leven

26/10/2018

Vandaag, 26 oktober, is door de FOD Binnenlandse Zaken uitgeroepen tot “1 dag niet”. Met deze nationale actiedag tegen woninginbraken wil de overheid elke burger ervan bewust maken dat hij met kleine aanpassingen de kans op overvallen en inbraken sterk kan verkleinen. Zo weinig mogelijk cash op zak of in huis hebben, is één van de tips die het verschil kunnen maken. Twijfel dus niet en kies bij een betaling altijd voor elektronisch.

Waarom kiezen voor elektronisch betalen?

Elektronisch betalen is makkelijk, snel, gebruiksvriendelijk maar ook heel veilig.

Heb je geen cash geld op zak, dan kunnen de briefjes en munten niet verloren raken of gestolen worden. Verlies je je bankkaart, dan kan je je rekening daarentegen onmiddellijk laten blokkeren via Card Stop (070 344 344).

Betaal je in de winkel altijd met de kaart, heeft de handelaar minder cash in zijn kassa en wordt hij een minder gewild doelwit voor overvallers. 

Ook thuis is weinig cash een goed idee. Bij een inbraak is gestolen cash geld namelijk voor eens en altijd verloren en niet meer terug te krijgen.

 

Betalen Belgen al vaak elektronisch?

De voorbije 10 jaar is het aantal elektronische betalingen sterk gestegen. Cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) tonen aan dat elke Belg in 2016 gemiddeld zo’n 155 keer zijn betaalkaart bovenhaalde. Een toename van maar liefst 114% op tien jaar tijd.

Gezien de vele voordelen van elektronische betalingen tracht de financiële sector dit cijfer verder op te trekken. Betalen in de winkel, op internet of tussen familie/vrienden kan gemakkelijk en veilig op elektronische wijze. De banken investeren dan ook massaal in gebruiksvriendelijke betaalapp’s die het de consument gemakkelijker maken om betalingen uit te voeren.

Meer over: