Een valse Febelfin e-mail: wat moet ik doen?

07/09/2017

Er is momenteel een e-mail in omloop die in naam van Febelfin wordt verstuurd. Daarin wordt gevraagd op een link te klikken en uw nieuwe bankkaart aan te vragen. Dit bericht wordt echter niet door Febelfin verspreid en is een phishing bericht.

Wat is phishing?

Via phishing proberen fraudeurs uw persoonlijke gegevens en bancaire codes te achterhalen. Soms trachten ze ook uw bankkaart met bijhorende pincode te bemachtigen. Om uw vertrouwen te winnen, doen ze zich voor als uw bank. 

Belangrijk om weten!

Belangrijk om weten is dat Febelfin of uw bank u nooit zal vragen om gegevens door te geven via e-mail, sms, pop-up of telefoon, of om uw bankaart op te sturen. Ga dus zeker nooit in op dergelijke verzoeken.

In het onderstaande voorbeeld ziet u in het afzendersveld goed dat het adres "werken2019201@mijndomein.nl" geen officieel Febelfin adres is en speciaal aangemaakt werd door de fraudeurs.

Wat kunt u doen?

Volgende richtlijnen zorgen ervoor dat u niet in de val loopt:

  • Ga niet in op het verzoek uit de e-mail. Dit geldt voor zowel het doorgeven van persoonlijke informatie, het opsturen van uw bankkaart als het klikken op een link.
  • Verwijder de e-mail onmiddellijk.
  • Klik nooit door op de link. Die kan malware1 bevatten en uw pc infecteren.
  • U kunt de phishing mail doorsturen naar info@febelfin.be

Alle informatie over phishing of malware kunt u vinden op www.safeinternetbanking.be

Hoe ziet zo'n phishing e-mail eruit?

----

1 Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software.  Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op uw computer te installeren.

Meer over: