De Redactie waarschuwt voor ‘cash-trapping’

10/12/2014

Volgens De Redactie.be zouden onlangs enkele gevallen van cash-trapping gesignaleerd zijn in Ukkel.  

Wat is cash-trapping?

Cash-trapping is een fraudetechniek waarbij de daders zich meester maken van biljetten doordat ze een plastic voorwerp met daarop een laagje superlijm bevestigen op de gleuf waar de biljetten uit de geldautomaat komen. Wanneer een klant het geld wil nemen, blijven de biljetten vastkleven en het is dus niet mogelijk om het gevraagde bedrag af te halen. Vaak gaat het slachtoffer ervan uit dat de geldautomaat defect is en gaat hij weg.  Daarop haasten de daders zich om het voorwerp en het geld mee te nemen.

Rodolphe de Pierpont, woordvoerder van Febelfin, wijst erop dat die techniek niet veel voorkomt. "Eén of twee jaar geleden vielen er enkele gevallen te noteren, maar daarna niets meer. Die techniek wordt zelden gebruikt, want het is riskant om telkens biljetten aan een klant te ontfutselen." Dat neemt niet weg dat waakzaamheid steeds geboden is wanneer u niet erin slaagt om geld af te halen aan een geldautomaat.

Wat te doen?

Als u na het intikken van uw PIN-code en de keuze van het bedrag geen biljetten krijgt, ga dan niet weg. Neem altijd telefonisch contact met de bank waaraan de geldautomaat toebehoort. Aarzel niet om de politie te bellen als iets u verdacht lijkt.

Meer over: