Cybersecurity: Febelfin ondertekent Memorandum of Understanding

7 oktober 2015

Belgische banken onderlijnen voortgezette focus op cybersecurity en fintech mogelijkheden

Vandaag, woensdag 7 oktober 2015, heeft Febelfin in de VS samen met het FS-ISAC of languit het Financial Services – Information Sharing and Analysis Center een Memorandum of Understanding inzake cybersecurity ondertekend.

De ondertekening van het Memorandum is een eerste stap naar een samenwerking met het FS-ISAC. Deze non-profit instelling is gespecialiseerd in internationale informatie-uitwisseling en analyse op het gebied van cybersecurity. Een intensievere samenwerking kan voor beide partijen verschillende voordelen opleveren.

Het Memorandum kadert binnen de volgehouden inzet van de Belgische financiële instellingen op het vlak van cybersecurity. Permanente innovatie zorgt ervoor dat zij hun voortrekkersrol inzake online veiligheid kunnen blijven trekken. Vertrekkende vanuit het principe dat data voor de nodige inzichten kan zorgen, speelt een efficiëntere informatie-uitwisseling van nieuwe cybersecuritybedreigingen via elektronische platformen hierbij een centrale rol.

Michel Vermaerke, Gedelegeerd bestuurder van Febelfin: “Febelfin ziet hoe de digitale revolutie ingrijpend de wereld, inclusief de financiële, verandert. Dit biedt vele nieuwe opportuniteiten maar houdt ook dreigingen in. Het is dan ook belangrijk om op wereldschaal een dergelijk platform te kunnen vervoegen en zo de veiligheid voor gebruikers van financiële systemen alle aandacht en steun te verlenen. We zien dat fraudeurs alsmaar inventiever en geniepiger worden. Zonder gezien te worden, kruipen ze in de huid van andere mensen en stelen ze hun identiteit. Het is dan ook cruciaal om deze dreiging sámen aan te pakken. Veiligheid is een gezamenlijke inspanning: op zijn eentje kan niemand zich wapenen tegen alle fraudeurs van deze wereld.”

Het Memorandum of Understanding kwam tot stand in het kader van een discussieforum in de Federal Reserve Bank van Atlanta over betalingen, technologie en cybersecurity.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken heeft vandaag een soortgelijke Letter of Intent ondertekend.

Febelfin bevindt zich sinds 5 oktober in Atlanta voor de Nederlands-Vlaamse handelsmissie in de VS, onder leiding van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois en de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

Fintech

Later deze week, op 8 en 9 oktober, reist de delegatie van de handelsmissie door naar Washington. Febelfin zal daar onder meer vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering ontmoeten om over cybersecurity en fintech te spreken.

De Belgische financiële sector is van mening dat fintech spelers heel wat opportuniteiten kunnen bieden voor financiële instellingen en vice-versa op het gebied van kennisdeling en ervaring.

Michel Vermaerke, Gedelegeerd bestuurder van Febelfin: “Deze handelsmissie laat toe de wereld van fintech en smartfin verder te ontdekken en toont ons hoe wij een partner kunnen zijn. De toekomst van betalingen zal digitaal en mobiel zijn, met als voornaamste kernwoorden veiligheid én snelheid. Ik ben van mening dat we deze digitale evolutie moeten omarmen, zonder blind te zijn voor de veranderingen en de uitdagingen dat het met zich meebrengt.” 

Bill Nelson, Voorzitter & CEO van FS-ISAC: “De huidige cybergevaren worden niet meer tegengehouden door firewalls en stoppen ook niet meer aan de landsgrenzen. FS-ISAC is getuige geweest van de grootschalige invoering van technieken voor informatieverspreiding in de mondiale financiële sector en onder de nagenoeg 6.500 leden die deze organisatie telt. Daarnaast heeft het zijn aandacht toegespitst op de specifieke behoeften aan informatieverspreiding van Europese regio’s en landen. De samenwerking met Febelfin is ideaal want de nadruk ligt op regionale vereisten en tegelijk wordt aan Belgische en Nederlandse financiële instellingen de mogelijkheid geboden om zich aan te sluiten bij een wereldwijde gemeenschap voor onderlinge uitwisseling als verdedigingsmiddel tegen de meest recente gevaren, bedreigingen en zwakke schakels.”

Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade: “Vlaanderen kan bogen op een economie die sterk gericht is op innovatie en in grote mate steunt op research. Als overheidsorgaan stelt Flanders Investment & Trade zich tot doel die economie te bevorderen dankzij een expertiseplatform waar internationale partnerschappen kunnen ontstaan. Deze handelsmissie naar Atlanta vormt de aanzet voor een groot aantal toekomstige ondernemingsprojecten tussen Vlaanderen en de Verenigde Staten op het gebied van fintech en cyberbeveiliging. De ondertekening van dit MoU is daarvan een perfect voorbeeld.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op het centrale persnummer 02 507 68 31. 

Meer over: