Banken delen cybersecurity informatie via nieuw interbancair systeem

7 juni 2016

“Cybersecurity Information Sharing Platform” nieuwste wapen in de strijd tegen cyberbedreigingen

Vanaf heden wordt het Cybersecurity Information Sharing Platform uitgerold onder de banken in België. Dit platform moet de banken in staat stellen om onderling snel en efficiënt informatie te delen over mogelijke cybersecurity incidenten. Het platform zal beheerd worden door Febelfin en wordt ondersteund door Isabel Group, de toonaangevende aanbieder van multibancaire diensten voor professionele gebruikers in België.

Cybercriminelen zijn steeds op zoek naar kwetsbaarheden in de beveiliging van financiële instellingen. Ze exploiteren deze zwakke plekken totdat ze “gedicht” worden. Daarna hanteren de criminelen dezelfde strategie simpelweg bij een andere instelling.

Het is dan ook van cruciaal belang dat een financiële instelling die een - voor een fraudeur al dan niet geslaagd - cybersecurity incident ervaart, de technische karakteristieken zo snel mogelijk kan delen met andere instellingen. Op die manier kunnen zij de nodige maatregelen treffen.

Via het Cybersecurity Information Sharing Platform - een platform beheerd door Febelfin en aangeboden door Isabel Group onder de naam Isabel Insighter - kan deze informatie op een gestructureerde manier uitgewisseld worden op interbancaire basis.

 

“Om hun slag te kunnen thuishalen, speuren fraudeurs continu naar de zwakke plekken binnen het ecosysteem van de financiële sector. Het is primordiaal dat de banken elkaar hierin kunnen ondersteunen en hun ervaringen kunnen uitwisselen. Het Cybersecurity Information Sharing Platform is een uitgelezen tool om deze doelstelling te bereiken,” zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin.

 

“Hackers passen steeds meer en meer geavanceerde aanvalstechnieken toe, dus ook de beveiligingsoplossingen moeten mee evolueren. Dankzij onze expertise van meer dan twintig jaar, heeft Isabel Group al een aanzienlijke reputatie opgebouwd op het vlak van veiligheid van financiële transacties, maar het is belangrijk om te blijven investeren en innoveren in deze constant evoluerende markt. Ik ben zeer verheugd dat wij, in samenwerking met Febelfin, dit Platform kunnen opzetten. Het uitwisselen van gegevens en kennis is immers cruciaal om fraudepatronen sneller op te sporen en tijdig maatregelen te kunnen treffen,” voegt Luc Neysens, CEO van Isabel Group, er nog aan toe.

Welke incidenten?

Een beproefde manier die criminelen hanteren om hun slag thuis te halen is bijvoorbeeld het (proberen) installeren van malware. Deze fraudetechniek is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software, die zich ongevraagd en onopgemerkt op een computer installeert. Malware beïnvloedt normale computerprocessen, steelt informatie of blokkeert bestanden.      

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, op het centrale persnummer 02 507 68 31 of via im@febelfin.be.

Meer informatie over malware kunt u op de site van Safe internetbanking terugvinden.

Meer over: