Aantal gevallen van phishingfraude neemt toe

20/11/2013

Uw bankcodes zijn alleen van u!

In de eerste drie kwartalen van 2013 werden 1467 fraudegevallen met internetbankieren genoteerd, een cijfer dat het totale aantal fraudegevallen van 2012 reeds overschrijdt. Bijna alle gevallen zijn toe te schrijven aan phishing, een techniek waarbij criminelen de persoonlijke gegevens en bancaire codes van hun slachtoffers proberen te achterhalen. Internetbankieren is en blijft echter een veilige manier om te bankieren, op voorwaarde dat iedereen er correct gebruik van maakt. Febelfin roept dan ook op om altijd 1 gouden regel na te leven: geef nooit uw bancaire codes door via e-mail of telefoon!

Fraudecijfers

Voor de eerste drie kwartalen van dit jaar staat de teller fraudegevallen op 1467. Daarbij werd netto een totaalbedrag van 4,54 miljoen EUR ontvreemd. Ter vergelijking: over het hele jaar 2012 werd bij 1003 fraudegevallen iets minder dan 3 miljoen EUR buitgemaakt.

In perspectief met het aantal abonnementen voor internetbankieren en het aantal sessies dat jaarlijks plaatsvindt, blijft het aantal fraudegevallen echter relatief beperkt.

Bob De Leersnyder, woordvoerder van Febelfin: “In 2012 waren er 9,1 miljoen abonnementen voor internetbankieren in omloop. Die waren goed voor 434 miljoen sessies. Als we daar het aantal fraudegevallen tegenoverstellen, kunnen we stellen dat een fraudegeval voorkomt in ongeveer 1 op de  400.000 gevallen. Internetbankieren blijft dus een veilige manier om te bankieren, alleen moet iedereen - banken en klanten -  er correct en zorgvuldig mee omspringen.”

Phishing

Phishing is een techniek waarbij criminelen proberen de persoonlijke gegevens en - in het bijzonder - de bancaire codes van mensen te achterhalen. Ze sturen bijvoorbeeld een e-mail waarin wordt gevraagd om persoonlijke gegevens (zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer) in te voeren op een website die er uitziet zoals die van de eigen bank. Vervolgens belt een “medewerker van de bank” met de vraag om  de codes op de kaartlezer (of token) luidop voor te lezen. De attente bankbediende zou op die manier de nodige controles kunnen uitvoeren of de veiligheid van het internetbankieren kunnen nagaan. Alleen is het slachtoffer helemaal niet gecontacteerd door zijn bank maar wel door een crimineel die op dat ogenblik de toegangscodes voor internetbankieren in handen heeft.

Bob De Leersnyder: “Uw bank zal u nooit naar uw persoonlijke bancaire gegevens vragen. Als u een verdachte mail krijgt met de vraag naar gegevens, dan moet u niet twijfelen: ga er niet op in. Uw codes op uw kaartlezer (of token) zijn zoals de PIN-code van uw bankkaart: ze zijn strikt persoonlijk.”

Tips om veilig te internetbankieren

Om phishing tegen te gaan, staat altijd en overal een gouden regel centraal: geef nooit uw bancaire codes door via e-mail of telefoon!

Sensibilisering

Via verschillende kanalen tracht Febelfin mensen te informeren en sensibiliseren:

  • Op de website www.safeinternetbanking.be worden aan de hand van korte tekstjes en video’s alle mogelijke fraudetechnieken toegelicht.
  • In de YouTube campagne “Amazing Mindreader” kruipt Dave, een vermeend gedachtelezer in het hoofd van toevallige voorbijgangers. Zonder verpinken kan hij zeggen hoeveel geld iemand had gespendeerd de voorbije maanden of wat zijn rekeningnummer is. Wat Dave’s slachtoffers echter niet weten, is dat hij een handje geholpen wordt... De spot werd een internationaal succes en tikt ondertussen af op meer dan 10 miljoen YouTube bezoekers.
  • Halverwege dit jaar werd een tweede YouTube spot gelanceerd. In “See how easily freaks can take over your life” leren we Tom kennen die nietsvermoedend het slachtoffer wordt van phishing. Alleen wordt niet enkel zijn bankrekening maar ook zijn hele leven overgenomen.
  • Gedurende drie weken werd in oktober 2013 een boodschap van algemeen nut uitgezonden op de Belgische televisiekanalen VTM, Een, Canvas, 2BE, Vitaya, La Une en La Deux.

Meer informatie

Meer informatie kan worden verkregen bij Bob De Leersnyder, woordvoerder van Febelfin (02 507 68 31 – bd@febelfin.be).

Meer over: