700 geldezels opgespoord na gezamenlijke actie tegen witwassen

07/03/2016

Een gezamenlijke en op Europese schaal gecoördineerde actie tegen witwassen resulteerde in de identificatie van ongeveer 700 geldezels en 81 arrestaties na ondervraging van 198 slachtoffers door de politie. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor andere criminelen.  

In de periode van 22 tot 26 februari 2016 voerden opsporingsdiensten uit diverse Europese landen een eerste gezamenlijke en op Europese schaal gecoördineerde actie tegen geldezels uit, met de steun van Europol, Eurojust en de Europese Bankenfederatie.

Geldezels

Geldezels of ‘money mules’ worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor de storting van onwettig verkregen geld (onder andere via phishing) op binnen- of buitenlandse bankrekeningen of voor de overschrijving van dat geld op die rekeningen. Door gebruik te maken van geldezels hebben de criminele organisaties toegang tot gestolen goederen of geld zonder dat de identiteit van hun leden bekend geraakt. De 'vacatures' worden vaak in de vorm van een reguliere baan bekendgemaakt via online postings en sociale media.

Witwassen

De geronselde individuen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. Geldezels zijn betrokken niet alleen bij witwaspraktijken maar ook bij andere misdrijven, waarbij het gestolen geld gebruikt kan worden voor de financiering van georganiseerde misdaad, bijvoorbeeld drugs- en mensenhandel.

Bewustmaking

Die succesvolle gezamenlijke actie in de strijd tegen geldezels vormt de start van een preventieprogramma in alle deelnemende landen waarbij de aandacht wordt gevestigd op die vorm van criminaliteit en de gevolgen ervan. In een aantal landen stellen geldezels zich bloot aan ernstige gevolgen. Door deel te nemen aan criminele praktijken loopt de betrokkene het gevaar dat hij al zijn persoonlijke gegevens onthult aan de criminelen voor wie hij werkt. Ook komt hij bij de banken op een zwarte lijst te staan, wordt hij aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen en in staat van beschuldiging gesteld.

Hier vindt u meer informatie. 

Meer over: