1/3e burgers bekommerd om veiligheid van online betalingen

12/12/2014

Iets meer dan een derde van de personen die aan internetbankieren doet, is bekommerd om de veiligheid van zijn online betalingen. Om zich te wapenen tegen eventuele fraude gooit de helft van de Belgische burgers een antivirus in de strijd en opent hij geen e-mails waarvan hij de afzender niet kent.

Dat blijkt uit de Barometer van de informatiemaatschappij die de FOD Economie vorige week nog eens onder de aandacht heeft gebracht tijdens de lancering van haar campagne over veilig online shoppen.

Zorgen

Recent onderzoek van de OCDE (Organisation de Coopération et de Développement Économiques) toonde aan dat 82,2% van alle Belgische volwassen internet gebruikt. 70,4% onder hen zou dat doen om te internetbankieren, 57,3% om online aankopen te doen.

De Barometer van de FOD Economie leert dat 38% van de mensen die aan internetbankieren doet of dingen online koopt, vooral bekommerd is om het doorgeven van zijn persoonsgegevens terwijl 37% zich zorgen maakt over de veiligheid van zijn online betalingen

Deze twee bekommernissen scoren een stuk hoger dan bijvoorbeeld het mogelijk niet ontvangen van bestelde goederen en diensten (18%).

17% maakt zich echter totaal geen zorgen wanneer hij online bankiert of zaken aankoopt via het internet.

Hoe zich wapenen tegen fraude?

Om zich te wapenen tegen eventuele fraude, worden volgende methodes gebruikt:

  • 49% van de Belgische internetgebruikers opent geen e-mails waarvan hij de verzender niet kent
  • 55% heeft een antivirus
  • 39% raadpleegt enkel sites die hij kent en vertrouwt
  • 33% is minder geneigd om persoonlijke informatie door te geven
  • 13% is eveneens minder geneigd om online te bankieren

46% van de gebruikers vindt dat hij goed geïnformeerd is over de risico’s van cybercriminaliteit.

Enkel een ongerustheid of ook een realiteit?

50% van de ondervraagden is ongerust over een mogelijke identiteitsdiefstal terwijl 9% er ook daadwerkelijk slachtoffer van geweest.

Bij phishing bedragen deze cijfers 47 en 35%. Ook hacking van accounts op sociale media staat hoog op het lijstje: 45 en 18%.

37% van de ondervraagden zegt ook bezorgd te zijn geen toegang meer te krijgen tot zijn online diensten (zoals bankdiensten) door een cyberaanval. 16% geeft ook aan dat hij dit al heeft voorgehad.

Van alle veiligheidsincidenten bij bedrijven is 1 op 5 een worm-of virusuitbraak. Twee jaar geleden was dat nog maar 6%. Ook phishing komt vaak terug met 14%.

De volledige Barometer is hier terug te vinden.  

E-commerce campagne

De FOD Economie bracht de Barometer vorige week onder de aandacht bij de lancering van haar campagne over veilig e-shoppen.

In tien korte filmpjes sensibiliseert ze de Belgische burgers voor de mogelijke gevaren in het kader van e-commerce. De filmpjes zijn terug te vinden op de website www.e-shop-defense.be.

Meer over: